Column | Geen woorden maar daden!

Ajax

Bron: EPA

Eerste Paasdag 2014 gaat de boeken in als een zonnige dag maar ook als een gedenkwaardige dag. Gedenkwaardig in de zin van dat het grote Ajax voetballes kreeg van het kleine PEC!

Eigenlijk is het typerend voor Ajax om uitgerekend deze wedstrijd te verliezen, het ligt nu eenmaal in hun aard om de tegenstander te onderschatten en op voorhand zich al rijk te rekenen. Ooit ging het al mis toen de grote Van Basten zich denigrerend uitliet over het feit dat hij, de sterspeler van Ajax in die tijd, een busreis van maar liefst dik 2,5 uur moest doorstaan voor een potje voetballen op De Langeleegte in Veendam. Een stadion waar in zijn ogen totaal geen sfeer was en waar het voetballen eigenlijk geen bal voorstelde. Legendarisch was het moment toen diezelfde grote Van Basten in de 2e helft onder luid gejoel gewisseld moest worden omdat niemand minder dan Gerard Wiekens hem op alle fronten de baas was! Als jong meisje was ik hier getuige van en nog steeds kan ik me dit als de dag van gisteren herinneren…

Ook afgelopen seizoen ging het met Ajax ronduit mis in Europa. Een club uit Oostenrijk, het land van de wintersporters én echt geen vooraanstaand voetballand, kegelde ze zo het toernooi uit. Simpelweg omdat de godenzonen al dachten dat ze verder waren…

Op Paaszondag dachten ze wederom dat de wedstrijd al gespeeld was, maar verrek, daar was ineens hun eigen aanhang die ondanks dat ze 2 keer waren gefouilleerd toch in staat bleken te zijn om Bengaals vuurwerk naar binnen te smokkelen, wat volgde was oponthoud, een hele mooie snelle doelpunt van Van Rhijn en helaas nog meer vuurwerk. Vol verbazing, ongeloof en woede keken we toe. Hoe is het mogelijk dat deze groep mensen zichzelf supporter durft te noemen? Maar hoe is het ook mogelijk dat, los van het feit dat het binnen is gekomen en er ook daadwerkelijk mee is gegooid, dat er geen statement wordt neergezet?

Waarom niet gewoon het desbetreffende vak leeggeruimd? Gewoon weg ermee? Jammer voor de goeien maar laat het ze maar voelen! Of misschien nog beter, waarom als directie van Ajax je niet keihard opstellen en de overwinning op voorhand aan PEC schenken? Dat dit niet de voorwaarde is voor een middagje voetballen…

Niks van dit alles gebeurde, wat wel volgde was een onderbreking van een dik half uur, een emotionele oproep van Edwin van der Sar aan de eigen aanhang om er mee te kappen en een Ajax, wat eigenlijk al dacht dat het een makkie zou gaan worden gezien de snelle 0-1,  dat gewoon op de kloten kreeg!

Het was met recht stil aan de overkant, omdat PEC zich niet gek liet maken en zich bediende van het principe van De Kuip, namelijk: geen woorden maar daden!

Daden in de zin van het willen winnen, willen strijden, de duels aan durven te gaan en hoewel er respect voor de tegenstander was, zich niet te willen laten intimideren en te geloven in eigen kunnen.

Wat er in ieder geval toe heeft geleid dat een groot deel van voetballiefhebbend Nederland alsnog een hele mooie Paaszondag kreeg voorgeschoteld!

8 gedachtes over “Column | Geen woorden maar daden!

    • Tja, mijn ouders waren en zijn nog altijd voor Feyenoord, ik ging als kind/tiener voor PSV maar hoewel ik het voetbal nu niet meer zo volg, ben ik eigenlijk stiekem altijd nog een beetje blij als Ajax heeft verloren, dus gisteren was wat dat betreft echt een topdag!

Reageren mag hoor!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s