Leesmaand juli 2014

Juli was op zich wel weer een lekker leesmaandje, althans ik haalde gemakkelijk mijn gemiddelde van 4 boeken per maand, want ik las er maar liefst 5 maar om nu te zeggen dat het stuk voor stuk pareltjes waren… Nee, het was een beetje van alles wat maar ach, van elk boek steek je wel weer wat op, toch?

Ben benieuwd of er nog iets voor jullie tussen zit!

zegmewieikbenJulia Navarro – Zeg me wie ik ben. Als in Spanje de burgeroorlog dreigt, ontvlucht Amelia Gararoya haar vaderland en laat ze man en kind achter. Haar leven speelt zich daarna af in de grote brandhaarden van de 20ste eeuw: stalinistisch Rusland, nazi-Duitsland, fascistisch Italië en het naoorlogse Berlijn tot aan de val van de Muur in 1989. Vier mannen veranderen haar leven voorgoed: een zakenman met wie ze een verstandshuwelijk aangaat, een revolutionair met wie ze Spanje ontvlucht, een journalist die haar bij de Britse geheime dienst introduceert en een nazi met onvoorwaardelijke trouw aan zijn vaderland maar met een grote afschuw van Hitler.

Mijn mening: in het begin moest ik er echt even inkomen maar daarna had het verhaal me volledig in zijn greep en raakte ik meer en meer gefascineerd door het leven van Amelia, verteld vanuit het oogpunt van haar kleinzoon die op verzoek van de familie haar leven probeert te reconstrueren. Ondanks dat het een vrije dikke pil is, vond ik het echt jammer dat ik het boek uit had, wel met een verrassende ontknoping trouwens!

toenikjezagIsa Hoes – Toen ik je zag. Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden.

Mijn mening: normaal lees ik niet zo snel dit soort autobiografisch getinte boeken maar door de hype erom heen, werd ik toch nieuwsgierig. Aan 1 kant vond ik het best wel indrukwekkend om op deze manier een kijkje in het leven van een voor de buitenwereld perfect stel te nemen en tegelijkertijd raakte het me ook niet zo diep als dat ik had verwacht, misschien ook doordat ik de schrijfstijl van Isa Hoes ietwat onpersoonlijk vond overkomen… Al met al een beetje een gemengd gevoel aan overgehouden…

7dagenDeon Meyer – 7 dagen. Ik zal elke dag een politieman neerschieten totdat jullie de moordenaar van Hanneke Sloet hebben gearresteerd.’ Kort nadat de SAPS, de South African Police Services, deze dreigmail heeft ontvangen, wordt een politieman door een sluipschutter neergeschoten. Bennie Griessel krijgt ogenblikkelijk de opdracht de zaak-Sloet te heropenen.

Mijn mening: Goed opgebouwd verhaal met een verrassende wending, echter ik miste de nodige spanning wat ik wel had verwacht bij een boek met als titel 7 dagen, een soort race tegen de klok zeg maar en zo kwam het boek niet echt op mij over.

denaziendekapperEdgar Hilsenrath – De nazi en de kapper. Deze in de ik-vorm geschreven roman is het levensverhaal van Max Schulz. Geboren en opgegroeid in een joodse wijk van een klein stadje ontpopt hij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als een van de grootste massamoordenaars in een vernietigingskamp, waar ook zijn vroegere buurtgenoten en vrienden het leven laten. Zijn opvallend joods uiterlijk maakt het hem mogelijk na de oorlog een nieuw leven te beginnen onder de naam van zijn vroegere vriendje Itzig Finkelstein. Hij emigreert naar Israel en wordt daar jood met de joden, maar juist daardoor wordt de massamoordenaar Max Schulz in hem tot een steeds zwaardere, ondraaglijke last.

Mijn mening: Ook van dit boek had ik meer verwacht dus na afloop was ik ook wel redelijk teleurgesteld dat het boek mij niet zo in zijn greep had weten te krijgen, zoals ik dus had verwacht. Het uitgangspunt is goed en schept zeker de nodige verwachtingen maar mede door de schrijfstijl en het voor mijn gevoel niet zo goed uitgewerkte verhaallijnen, boeide het me niet zo en heb ik de laatste bladzijden dan ook gescand gelezen…

devertrouwelingeDavid R. Gillham – De vertrouwelinge.1943. De Tweede Wereldoorlog verscheurt Europa. Berlijn is een oorlogsstad geworden, vol vrouwen wier mannen aan het front vechten. Ook Sigrid probeert te overleven zonder haar man, die aan het oostfront vecht. Ogenschijnlijk leidt ze het leven van een model-Duitse: ze werkt hard, doet haar plicht als soldatenvrouw en zorgt trouw voor haar schoonmoeder, bij wie ze inwoont. Op een dag raakt ze ongewild betrokken bij de illegale activiteiten van haar buurmeisje Ericha. Vanaf dat moment is Sigrids leven als Hausfrau voorbij, en wordt de oorlog ook voor haar steeds grimmiger. Wanneer de mysterieuze en charmante Egon een steeds grotere invloed op haar krijgt, en Ericha haar hulp nodig heeft, moet Sigrid een allesbepalende keuze maken.

Mijn mening: wederom een boek over de WOII maar dit keer wel eentje die van begin tot eind weet te boeien, mede ook door de beklemmende schrijfstijl waardoor je continu het gevoel hebt dat er iets staat te gebeuren en dat je nieuwsgierig bent welke keuze de hoofdpersoon, Sigrid, uiteindelijk zal gaan maken…

Inmiddels staat de teller voor dit jaar op 37, eigenlijk 38 want heb er alweer eentje uit maar die doet mee voor augustus, en gok ik zo dat ik mijn doel van 50 wel zal weten te halen. Aan de lijst met nog te lezen titels zal het in ieder geval niet liggen want die groeit nog steeds gestaag!

Advertenties

11 gedachtes over “Leesmaand juli 2014

 1. Klinken als leuke boeken, ik heb alleen Toen Ik Jou Zag gelezen, en dat vond ik echt een schitterend boek! Komt misschien ook omdat ik al als ‘fan’ van Antonie aan het boek begon 😉

 2. Wauw, super… 5 boeken in een maand. Ik kom aan 5 pagina’s geloof ik haha. Ik heb alleen het boek van Isa gelezen (van deze rij) en dat vond ik net als jij, niet zo heel bijzonder geschreven. Wens je een mooie dinsdag toe!

 3. Wow, 5 boeken! Dat red ik echt niet, en vooral nu niet. Ben nog in m’n tweede boek van dit jaar bezig. ‘Toen ik je zag’ heb ik ook gelezen, en heb eigenlijk dezelfde mening als jou…
  Ik heb een hele lange lijst met boeken die ik nog wil lezen, maar dat ga ik never nooit niet redden. 😉

  Liefs, Lon

 4. Lezen doe ik eigenlijk veel te weinig. Ik heb net pas een boek uit. Hij lag al ruim een maand in huis. Nu op naar nummer twee. Het boek van Isa Hoes wil ik nog wel heel graag lezen.

 5. Ik heb niks met de 2de wereldoorlog, die boeken leg ik allemaal aan de kant. Heb er teveel over gehoord vroeger.
  De rest van jouw rijtje ken ik ook niet, weet ook niet of ik die zou lezen

  gr Elise

 6. Je hebt weer lekker gelezen in juli 🙂
  Over het boek van Isa Hoes heb ik al verschillende dingen gehoord. De één vindt het prachtig en een ander iets minder. Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar wel een digitaal exemplaar… Dat laatste boek ga ik opschrijven. Klinkt goed!

Reageren mag hoor!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s