Tunnelvisie…

Tunnelvisie… een begrip waar fervente Wie is De Mol kijkers met enige regelmaat last van hebben. Het is mij dus ook totaal niet vreemd maar dit keer wil ik het eens niet hebben over het feit dat mijn Mol van het eerste uur, Carolina, laatst naar huis werd gestemd maar mijn tunnelvisie als het bijvoorbeeld op de provincie Groningen aan komt!

Als geboren en getogen Veendammer vraag ik me regelmatig af wat we eens dichtbij huis zouden kunnen gaan doen. Steeds weer raak ik er dan van overtuigd dat er hier in het hoge noorden bar weinig te doen is en dat er behalve een stad als Groningen totaal geen leuke plekken te vinden zijn.

Al struinend op het worldwideweb belandde ik dan ook op de blog van Not So Stuffy waar ik met mijn neus in de zogenaamde I Love Groningen tag viel en wat schetst mijn verbazing?

Ik ben totaal niet bekend in de stad Groningen zelf! Hoezo, tunnelvisie?

MartinitorenNatuurlijk, ik kom er regelmatig om te winkelen maar verder dan de Herestraat, de Grote Markt en de Vismarkt waar alle geijkte winkelketens te vinden zijn, kom ik niet. Waarom kijk ik gewoon niet eens in die omringende straatjes, zoals de Oude Ebbingestraat of de Folkinge- en Zwanestraat waar het volgens de dames van Not So Stuffy prima vertoeven is? Waar ik het wel doe in plaatsen als Deventer en Zwolle, doe ik het om onverklaarbare redenen dus niet in mijn hometown!

En wat te denken van het Noorderplantsoen, het stadspark van Groningen? Hoe is het mogelijk dat ik als Grunniger daar nog niet 1 keer op een mooie zonnige zondagmiddag heb rondgelopen?

En al lezend op hun blog valt mij natuurlijk ook 1 foto direct op, namelijk deze:

Zoutkamp-intro

Kleurrijke huizen in Zoutkamp, bron Not So Stuffy…

Hebben we werkelijk waar zoiets in onze provincie? Ik ben ooit in vwo 5 wel in de haven van Zoutkamp geweest omdat we daar toen vertrokken voor een weekje zeilkamp maar daarna nooit weer. Hoogste tijd dus voor een hernieuwde kennismaking!

Ik had me dit jaar al voorgenomen om op ontdekking te gaan in mijn eigen provincie maar dacht eigenlijk dat dat best nog wel een zware dobber zou gaan worden maar nu denk ik zo maar ineens dat het best eens mee zou kunnen gaan vallen, mits ik die tunnelvisie laat voor wat het is…

Maarre, vertel… hoe is dat bij jullie? Ken jij alle ins & outs van je eigen provincie en vertoef je daar graag of zoek je net als wij ook altijd je heil ergens anders?

Advertenties

20 gedachtes over “Tunnelvisie…

 1. Ik hou van dit soort blogjes, tunnelvisie in eigen stad of dorp. Het is dankzij een opmerking van mijn moeder ooit in mijn late tienertijd die mij al deed keren en maakte dat ik alles met andere ogen ging zien, zelfs waar ik vandaan kwam. Ik zou hier zelf wel een heel blog aan kunnen besteden, je weet ondertussen al dat ik semi pro, meer dan hobby, maar te lui om echt pro te gaan, fotografeer.

  Dit deed ik al toen ik jong was, mijn ooms, mijn vader allemaal met camera en natuurlijk mocht ik als klein meisje weleens aan de knopjes zitten, en zag dat ik talent had en kreeg met 11 jaar mijn eerste cameraatje vlak voor we naar Oostenrijk gingen (dat grijze gebied weet je wel ;-)) hahaha Maar ik begon ook foto’s thuis te maken toen al, gewoon de eettafel met een bos bloemen erop. Mijn moeder zei toen nog… zo zonde (want ja dat ontwikkelen van het rolletje kost geld natuurlijk). Jaren later, is die foto er nog, en zo ook van het hoekje waar de tv stond en, en, en , geen personen, gewoon het huis…. en toen zei mijn moeder… ‘toch eigenlijk wel bijzonder om dit zo terug te zien nu!’

  Was ik mijn tijd nu ver vooruit? OM vervolgens toen ik een kindje had, terug te gaan naar Amsterdam en juist al die toeristische trekpleisters op te zoeken, de duifies op de dam samen met opa, en hoppa ik schoot plaatjes… mijn moeder stond naast mij met de kinderwagen en ze zegt… ‘dat ik daar nooit aan gedacht heb met jou!’ Ik ben namelijk in Amsterdam geboren en geloof mij, het kan nog zo toeristen aantrekken, als je er zelf geboren bent en woont, zie je het ook niet.. dan zijn het feitjes. Maar niemand die eraan denkt om je eigen kindje in het Vondelpark te schieten of op de Dam, bij de Nieuwe Kerk of het monument….

  En zo bezie ik alle steden en dorpen, zeker toen we digitale camera’s kregen toen ging ik natuurlijk echt los, en vooral ook wederom in deze stad Almere, waar eigenlijk weer weinig te zien is, maar mijn ouders wonen in de stad Amersfoort, vlak bij het oude centrum. Groningen is ook mooi, maar het is te lang geleden voor mij, dat ik daar was, en toen helaas zonder camera 😉

 2. Ik woon in Leuven, veruit de mooiste stad van Vlaanderen 😉 Neen, ’t is een kleine stad, ik ken ze door en door, af en toe neem ik ook eens een gegidste toer, om de stad op een nieuwe manier te leren kennen, zo zie je nieuwe dingen, of oude dingen met andere ogen. Heel interessant! Ook in onze provincie kom ik wel, maar dan vooral in de natuur (om te wandelen), andere grotere dorpen of steden zijn er niet, of toch niet de moeite.. (of spreekt daar de tunnelvisie?!)

   • Wel Gent is ook een studentenstad, die sfeer hangt er ook in Leuven (maar Gent is ietsje groter). Mechelen is dan weer veel kleiner dan Leuven. Dus ik denk dat Leuven je dan wel zou bevallen!

 3. Ik woon in Haarlem vind ik ook wel mooi. Ik ben ook geboren in Haarlem. Stad is van dez zomer ook mooi om te zien. Vaak gaan ze ook naar de keukenhof. Daar ben ik heel lang niet meer geweest. Zeker 40 jaar geleden.
  Maar zoutkamp is ook geweldig om te doen.
  Fijne dag verder.

 4. Wat leuk joh, die gekleurde huisjes Zoutkamp! Echt vakantie-achtig, zou je ook zo in een zonnig oord kunnen tegenkomen 🙂 Ik woon in Gelderland, maar daar ben ik ook nog lang niet bekend.. terwijl daar ook veel mooie dorpjes, wandel- en fietsroutes, etc. zijn.

  Veel plezier vanavond met De Mol! De mijne zit er nog in: Marlijn…

 5. Ik ben redelijk bekend in Almere, maar ik ken niet alle ‘verlaten’ plekken. Ik ga naar waar ik heen moet, en dan weer weg. Wel wil ik van de zomer nog ‘de mooiste plekjes van Almere’ serie gaan maken, waarvan ik de mooiste plekken op ga zoeken uit Almere. Dat is voor mij én mijn lezer ontdekken 🙂

 6. Zo’n leuke foto van de gekleurde huisjes!
  Wij trekken er zoveel op uit en eigenlijk zouden we hier in’t stad eens een toer moeten doen.. maar ja… het is zo dichtbij huis hé 😉

 7. Zoutkamp, dat ziet er tof uit. Dat wil ik graag ontdekken straks! En de theefabriek lijkt me leuk. Ik stap gewoon vaak op mijn fiets straks, en dan zie ik wel waar ik uit kom 😉

Reageren mag hoor!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s